AC9-30Sí. Llegó el verano y para nosotros, los amantes de este brebaje divino, se nos abre un nuevo y gran espectro de exquisitas y frescas cervezas para degustar y disfrutar. Ahora sólo falta salir a los pubs y terrazas en busca de estas cervezas ligeras y refrescantes, que no sólo sacian la sed en estas altas temperaturas, sino que también nos entregan lo que buscamos: sabor, siempre sabor…

¿Estilos veraniegos?, yo me inclinaría por una buena Cerveza de Trigo, una Fruit Beer, una Pilsner, Kölsch, I.P.A, Blonde o Golden ales, ya que debemos reconocer que, aunque las amemos, con estas altísimas temperaturas probablemente no queramos algo tan intenso como una Old Ale, Stout o Barley Wine.

Aunque en esta fecha hecho de menos, eso sí las versiones “summer ales” o cervezas estacionales que salgan a hacer de las suyas y deleitarnos sólo por el período estival (y viceversa; cervezas robustas para el invierno). Le hace falta a la industria, para hacerse más interesante. Que nosotros, los productores, seamos  más atrevidos y salgamos a sorprender a este cliente que está cada vez más entendido en cervezas, con nuevas y llamativas versiones dependiendo de la temporada del año.

Introducción a la receta

A propósito de cervezas de verano, a la hora de sentarnos a la mesa, una opción siempre veraniega son las ensaladas; las hay de todos los tipos e ingredientes; al ser frías cumplen con la función de alimentarnos con sabor, y lo más importante, en forma sana y fresca. Lo mejor de todo es que ya pasó hace mucho tiempo que la ensalada era o de lechuga o de tomate. Ahora las ensaladas pueden incluir toda clase de ingredientes desde crutones, panceta ahumada frita, carnes curadas, pescados ahumados, etc.

La ensalada elegida para este maridaje es una “Ensalada de emmental, manzana y hinojo, con aderezo de miel, mostaza y yogurt”, y la cerveza para maridarla una intensa Bohemian Pilsner de la cervecería nacional Slavia, que por su complejidad, buen balance y amargor especiado, marida perfecto la suculencia del queso,  la acidez de la manzana y a toda la cremosidad armoniosa del aderezo. Además, por su efervescencia, nos entrega ese toque refrescante que no se sobrepone a los delicados sabores de la ensalada.

(Receta completa en Edición impresa)

The Perfect Pairing.

Yes! Summer is here, and for us lovers of the divine brew, it brings with it a great new range of delicious fresh beers to taste and enjoy. Now we just need to leave the pubs and terraces in search of those light and refreshing beers that not only quench thirst at scorching summer temperatures, but also give us what we are looking for: flavor, always flavor…

Summer styles? I would be inclined to pick a good wheat beer, a fruit beer, a Pilsner, Kölsch, IPA, blonde or golden ale. We have to recognize that, although we love them, with these high temperatures we probably do not want something as intense as an Old Ale, Stout or Barley Wine.

Although, at this time I am noticing a lack of “summer ales,” those seasonal beers that do what they’re made to do and delight us just for the summer (and vice versa with robust beers for winter). The industry needs to be more interesting; we, the producers, must be bold and go out and surprise the customer, who is increasingly more versed in beer knowledge, with new and appealing versions depending on the time of year…

Recipe introduction.

Speaking of summer beers, when sitting down at the table, one good option is always a summer salad. There are all kinds of ingredients, being cold, they depend on flavor, and most importantly, they nourish us in a healthy and fresh way. Best of all, having a salad of only lettuce or only tomato is a thing of the past. Now salads can include all kinds of ingredients, croutons, bacon, cured meats, smoked fish, etc.

The salad chosen for this pairing is an “emmental, apple and fennel salad with a honey mustard and yogurt dressing,” and the beer paired with it is an intense Bohemian Pilsner from the domestic brewery Slavia. This beer’s complexity, balance and spicy bitterness pairs perfectly with the succulence of the cheese, acidity of the apple and the harmonious creaminess of the dressing. In addition, its carbonation gives us a refreshing touch that doesn’t overpower the delicate flavors of the salad.

Emmental, apple and fennel salad with a honey mustard and yogurt dressing”

Ingredients (for 4 people)

1 head romaine lettuce

200 g emmental cheese

1 medium fennel

1 red apple

For the dressing:

1 tablespoon Dijon mustard

1 tablespoon liquid honey

1 teaspoon apple cider vinegar

3 teaspoons olive oil

100 ml plain yogurt

Salt and fresh pepper

Preparation:

Place the lettuce leaves in a bowl with water and ice to make them crisper.

For the dressing, mix the mustard, honey and vinegar in a bowl and whisk by hand. Gradually add the oil until thick. Add the yogurt and season with salt and pepper.

Cut the cheese into 1.5 cm cubes.

Cut the fennel in half and slice as thin as possible.

Remove lettuce leaves from the cold water and dry with a clean kitchen towel.

To serve:

Plate the lettuce first, followed by the fennel and sliced ​​apples (sliced just before serving so they don’t turn brown), then give the dressing a final whisk and pour it over the salad.

Accompany it with a Bohemian Pilsner from Cerveza Slavia, between 4-6°C, serve (ideally on a terrace…) and enjoy the summer!!!

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